Osztatlan sikerrel zárult a világ első online lipicai lóárverése

2020. október 18-21. között zajlott és elsöprő sikerrel zárult az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad első Elit Online Lipicai Aukciója.

 

A kollekcióba hét három, illetve négy esztendős lipicai ló került be, melyeket a fajta tenyésztői bizottsága választott ki a Ménesgazdaság éves tenyészszemléjén. A csikók a legkiválóbb történelmi kancacsaládoktól származnak, melyek a 21. században is megtalálják útjukat. Az apaállatok között számos Európa- és világbajnoki eredményt elért törzsménnel büszkélkedhetünk. Az aukcióra került lovak nem csak küllemük, de teljesítményük alapján is kiválóan reprezentálták, hogy miért is hívják a lipicait a királyok lovának.

Minden csikó átesett állatorvosi vizsgálaton, melynek jegyzőkönyve megtekinthető volt a lovak adatlapján az őket bemutató videóösszeállítás mellett, így a járványhelyzet miatt külföldön, vagy éppen hazánkban otthon ragadt vásárlók is egyenlő esélyekkel vásárolhattak prémium lipicai lovakat.

Az érdeklődők a szervezők reményeit felülírva éltek a lehetőséggel, a lovakat és az aukció menetét több kontinensről is figyelemmel kísérték, köztük a tengerentúlról is.

Végül minden ló gazdára talált, a ménes történetében rekord összegű, bruttó 1.650.000 Ft-os (bruttó 4500 eurós) átlagáron. Különösen nagy kereslet mutatkozott Szlovénia után Szlovákiából is, Lengyelországba pedig két Szilvásváradon tenyésztett lipicai is eljuttathatja a ménesgazdaság jó hírét.

Az esemény zárása mérföldkő lehet mind a fajta, mind a fajta presztízsének a helyreállítását célzó törekvéseknek, így egy nagy lépésen túl vagyunk a nemes célhoz vezető úton.

Forrás: https://riderline.hu/magazin/2020/osztatlan-sikerrel-zarult-a-vilag-elso-online-lipicai-loarverese