Nő az érdeklődés az állami ménesgazdaságokban tenyésztett lófajták iránt

2014. december 9.

Egyre nagyobb az érdeklődés a bábolnai, mezőhegyesi és szilvásváradi ménesgazdaságokban tenyésztett tradicionális lófajták iránt,

ezért a kormánynak is az a célja, hogy a komoly történelmi múltra visszatekintő állami ménesbirtokokon folytatódjon az eddigi magas színvonalú szakmai munka - hangsúlyozta dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden Budapesten sajtótájékoztatóján.

Emlékeztetett arra, hogy a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. és a Mezőhegyes Állami Ménes Kft. 2014 óta tartozik a Földművelésügyi Minisztérium felügyelete alá, míg a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság már korábban is a szaktárcához tartozott.

Nő az érdeklődés az állami ménesgazdaságokban tenyésztett lófajták irántBérci Balázs, Dallos Andor, dr. Fazekas Sándor, Pap István Tibor

Dallos Andor, a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy Szilvásváradon tenyésztik a több mint 400 éves múltra visszatekintő lipicai fajtát, amelyből jelenleg 260 van a ménesgazdaságban, másrészt egy másik történelmi magyar lófajtával, a gidránnal foglalkoznak; ebből a fajtából 100 lovuk van. A szilvásváradi ménesbirtok ebben a két fajtában foglalkozik génmegőrzéssel.

Dallos Andor szerint fontos feladat a fajták létjogosultságának megőrzése, mert általában azok a fajták "kerülnek bajba", amelyeknek nincs meg a modern kori hasznosítási lehetősége. A szilvásváradi ménesbirtok ezért mindkét fajtának úgy próbálja megőrizni az eredeti tulajdonságait, hogy a mai kor elvárásaihoz is próbálnak igazodni - mondta el az ügyvezető igazgató. Hozzáfűzte: elsősorban a sportban és a szabadidős tevékenységben próbálják ki lovaikat. Dallos Andor szerint a három állami ménes az idegenforgalom területén és tenyésztésben is együtt tud működni.

Nő az érdeklődés az állami ménesgazdaságokban tenyésztett lófajták irántBérci Balázs, Dallos Andor, dr. Fazekas Sándor, Pap István Tibor

Bérci Balázs, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy 417 példányos lóállományuk van, shagya-arabok, valamint arab és angol telivérek tenyésztésével foglalkoznak. Elmondta azt is, hogy Bábolnán van az utolsó állami angol telivér ménes.

A ménesgazdaságba tavasszal került Overdose, és hamarosan az első Overdose-csikók is világra jönnek - mondta el az ügyvezető igazgató.

Bérci Balázs ismertette, hogy a bábolnai ménes lovai a tenyésztésben és a sportban is komoly eredményeket értek el, és az a génállomány, amely itt kialakult, nemzetközileg versenyképes.

Elmondta, hogy több területen is együttműködnek a Nyugat-Magyarországi Egyetemmel, ennek keretében például a ló teljesítményének vizsgálatát genetikai és molekuláris alapra fogják helyezni. Ez azt jelenti, hogy a lovaknál vizsgálni tudják a teljesítményt, és azt, hogyan örökíti a génállományát, valamint milyen izommunkát tud végezni. Ennek köszönhetően nem kell feltétlenül három évet várni arra, hogy például egy angol telivér csikóról megállapítsák, milyen lesz.

Pap István Tibor, a Mezőhegyes Állami Ménes Kft. ügyvezető igazgatója: lóállományuk 320 lóból áll, jelenleg három fajtát - nóniusz, magyar sportló, és ügető - tenyésztenek. Ő is kiemelte, hogy lovaik nagyon jó sporteredményeket értek el, és felhívta a figyelmet arra, hogy 2015-ben Magyarország rendezheti a fogathajtó világbajnokságot. Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy nemzetközi fogatversenyek rendezésével ők is szeretnének bekerülni a nemzetközi vérkeringésbe. Hosszú távú céljuk a tenyésztés, a sporttevékenység, az oktatás, a kutatás, valamint a szabadidős-turisztikai programok további erősítése - emelte ki Pap István Tibor.

2014.12.02. Forrás: MTI