Magyar | English

Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad
Főoldal
Közérdekű adatok
Térség
Szálláshelyek
Eladó lovak
Árverés
Lovas szolgáltatások
Szilvásváradi Lovassport Klub Egyesület
Eseménynaptár
Galéria
Elérhetőség
Sajtó
Szekciók
Ménesgazdaság
Lipicai
Gidrán

 

Nemzetközi Lipicai Szövetség (LIF) Kongresszus

A Nemzetközi Lipicai Szövetség (LIF) október 5-6.-án – immár negyedik alkalommal – Szilvásváradon tartotta közgyűlését.

 

 

 

 

A testület vezető tisztségviselői: Maximillian Dobretsberger elnök, Ausztria, Dallos Andor első alelnök, Michal Horny alelnök, Szlovákia, Nidal Korabi főtitkár, Horvátország.

A kongresszuson ott voltak az európai lipicai lovat tenyésztő ménesgazdaságok – Lipica (Szlovénia), Piber (Ausztria), Dakovó (Horvátország), Topolcianki (Szlovákia) és Szilvásvárad – igazgatói, tenyésztés-vezetői. Ausztráliától, Amerikáig képviseltették magukat a világ magántenyésztői is.

A 31 tagú elnökség tagjai a kongresszus első napján, október 5.-én az állami ménesek, illetve a magántenyésztők szekciójában tanácskoztak, 6.-án, plenáris ülésen a közös dolgaikat beszélték, vitatták meg.

Az egységes elvek alapján folyó edzőképzés visszatérően – így most is – fő napirendi pont volt.

2017. júniusában Szilvásvárad szervezte a 12 országból ékezett küllembírók elméleti és gyakorlati oktatását. Ott és a kongresszuson is hangsúlyosan került szóba, hogy – természetesen a lipicai ló eredeti, barokk karakterének megtartásával – a piaci és a korszerű sportigényekre figyelemmel milyen módszerekkel kell és lehet tovább lépni a tenyésztésben? Az egységes szemlélet és a közös álláspont a további fejlődés alapja.

Napirenden szerepelt külső, illetve belső használatra, német és angol nyelven folyó elektronikus információcsere korszerűsítése, bővítésének lehetősége. (Saját domain, tiszta weboldal, minőségi tartalom, közös aktivitás.)

1980-ban, Lipica fennállásának 400 éves ünnepségén merült fel az állami ménesek és a lipicai lovat tenyésztő országok együttműködésének gondolata.

1986-ban megalakult a szervezet, amelynek Magyarország is alapító tagja. Munkájának alapja a zárt méneskönyvbe tartozó nyolc lipicai törzs genealógiai vonalainak fenntartása, értékmérő tulajdonságainak javítása. A fajtatiszta tenyésztés alapelvei, a barokk lótípus ideálja, a törzskönyvezés rendje az Alapszabály fő pontja.

A hazai lipicai lótenyésztést – védett, őshonos fajtáinkkal egyetemben – az állatok tenyésztéséről szóló 1993. évi törvény, a tenyésztési programot a 2005-ben kelt kormányrendelet szabályozza.

A lipicai lófajta világviszonylatban a ritka, veszélyeztetett háziállat-fajtákhoz tartozik, mert – LIF adatok szerint – évente csupán 1000 egyed tenyésztési potenciáljával lehet számolni. Ezért a szervezet alapvető törekvése e csekély tenyésztési alap fenntartása és a lehetőségekkel számoló fejlesztése.

A lipicai lovat tenyésztők számára Piber – Lipica – Dakovao – Szilvásvárad – Kistapolcsány, Fogaras tenyészeteiből érkező tenyészállatbeszerzés (vérfrissítés) szokásos és tovább folyó gyakorlat – erősítették meg a kongresszuson.

A vendégek gratuláltak a szilvásváradi tenyésztőknek abból az alkalomból, hogy a magyar lipicai lótenyésztést felvették a Szellemi Kulturális Örökség Magyarországi Nemzeti Jegyzékébe.

A magyar tapasztalatok alapján elkezdődött a konkrét nemzetközi együttműködés, amelynek célja az UNESCO listára való felkerülés. Ezt a munkát a szlovéniai Lipica Nemzeti Ménese fogja össze, erősítették meg a kongresszuson. Jó esély van rá, hogy a lipicai lovak tenyésztése és a bennük megtestesülő kultúra nemzetközi szinten is sikerrel jár és felkerül az UNESCO Emberiség Szellemi Kulturális Örökségének Reprezentatív Listájára.

A kongresszus résztvevőinek Dallos Andor igazgató bemutatta a nagy genetikai értékű, a nemzetközi vérfrissítésben fontos szerepet játszó tözsméneket és a kancavonalakat őrző anyaménest. A Kocsimúzeumba tett látogatás a Ménesgazdaság hagyományőrző szerepét hangsúlyozta.

A sokat látott, tapasztalt nemzetközi lovas szaktekintélyek elismerően nyilatkoztak a közelmúltban avatott Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontról. A létesítmény a közösen szervezett programokhoz, az együttműködés bővítéséhez újabb jó lehetőségeket kínál – mondták.

A lipicai ló versenyszerű kipróbálását, jó hírének erősítését szolgálja, ezért a rangos testület is támogatja a szilvásváradi fogathajtó világbajnokság rendezésének tervét.

A szakértő társaság ott volt és elismerően nyilatkozott a lóárverésen bemutatott évjárati kanca- és ménescsikók minőségéről, genetikai értékéről.

Véleményüket a megvásárolt öt csikóval is nyomatékosították.

F.K.

 

 
Látogatási szabályzat

 

Látogatási szabályzat

 

Aktualitások