A Lipicai - Történelmi Lovas Gála

2021. augusztus 20. 20 órától!

A Bükk-hegység lábánál fekvő, legendás lovas múlttal rendelkező Szilvásvárad minden lovas és lószerető embernek otthont kíván nyújtani, az olimpiai szintű sportolóktól kezdve a kaszkadőrön át egészen a történelmi hagyományőrzőkig.

E törekvéseket figyelembe véve hosszú évek után 2021. augusztus 20-án 20 órától ismét megrendezésre kerül az éjszakai lovas show: A Lipicai – Nemzetközi Történelmi Lovas Gála néven.

A díszelőadás hazánk lovas történelmét kívánja bemutatni, mely legfontosabb jelenetei a ménesgazdasághoz kapcsolódva a lipicai fajta évszázadokig hányattatott, ám annál dicsőbb sorsát tárja a nézőközönség elé. Az időutazás azonban jóval 1580 előtt, 3000 évvel ezelőtt veszi kezdetét, minek okán a szilvásváradi lipicai lovasközpont átépítése alatt bronzkori lószobrokat találtak, mely bizonyítja, hogy évezredekkel ezelőtt is folyt már lótenyésztés a Bükk-hegység lábánál.

A jelenetet követően a rómaiak és a hunok korán keresztül a középkori lovagi viadalok dicső küzdelmeit mutatjuk be. Természetesen a huszárság megannyi korszaka is képviseltetni fogja magát, mely fegyvernem átalakította a világ hadviselését, és máig példaként áll számos nemzet hadereje előtt. Az erről szóló felvonásban egészen a kiképzés alapjaitól mutatjuk be a fegyvernemet, miként vállhatott egy csikósból igazi lovas katona.

A jeles napon, csak úgy, mint a tenyésztésben fontosnak tartjuk a Monarchia utódméneseinek tevékeny részvételét is, így Ausztria, Szlovákia és Szlovénia nemzeti ménesei is megtisztelnek minket produkciójukkal. A jeleneteket a világ minden táján foglalkoztatott kaszkadőrök és lovasok teszik felejthetetlenné, élő népzenei aláfestéssel karöltve, melyet szintén világszíntű fény és tűzjáték egészít ki. A nagyérdemű előtt lovagolnak és hajtanak olyan szakmai tekintélyek, mint Pénzes Gábor, ifj. Dallos Andor, Tóth István és ménesünk nemzetközi hajtói is ifj. Galbács Ferenc és Váczi István. A narrátorok szerepében Trokán Anna és Lux Ádám színészek lesznek.

Az előadás egy díszbemutató is egyben, melynek egyes kiragadott jeleneteivel szerte Európa lovas rendezvényein nyújthatunk betekintést hazánk gazdag népzenei és lovas, valamint katonai kultúrájába.

Jegyek elővételben kaphatók a jegy.hu---n: https://www.jegy.hu/program/a-lipicai-nemzetkozi-tortenelmi-lovas-gala-123998