Dallos Andor emléktábla avató - beszámoló

2020. január 10.

Dallos Andor emléktáblát állítottak a Magyar Lipicai Lótenyésztők Országos Egyesület szervezésében, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad Lipicai történeti múzeumában – a családtagok, barátok, munkatársak, tisztelők jelenlétében – január 10.-én.

Az egybegyűlteket prof. Dr. Szendrő Péter, az Egyesület társadalmi elnöke köszöntötte és emlékezett Dallos Andor gödöllői diákéveivel kezdődő szakmai munkásságára. Dr. Pataki Balázs, a közvetlen munkatárs, c. egyetemi docens a szellemiségét és a közösséget építő emberi tulajdonságait elevenítette fel.

Dallos Gyula, Dallos Andor ember feletti, példamutató munkabírását, a lipicai ló tenyésztésében alkotott elévülhetetlen érdemeit méltatta. Halálával védett, történelmi lófajtánk a tenyésztési kultúra, a Ménesgazdaság és a magyar lótenyésztés pótolhatatlan veszteséget szenvedett – mondotta.

Dallos Gyula miniszteri biztos, dr. Magyar István az Agrárminisztérium főosztályvezetője, az Egyesület képviseletében prof. Dr. Szendrő Péter és Bocsi Csaba elnök, a Ménesgazdaság tiszteleteként Halász Arnold és Mikó Tamás helyezte el az emlékezés koszorúit.

Dallos Andor emléktábla avatásDallos Andor emléktábla avatás

 

DALLOS ANDOR (1959-2019)

Dallos Andor a hazai és a nemzetközi lovasélet kiemelkedő személyisége. Az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója, a Nemzetközi Lipicai Szövetség (LIF) első alelnöke. Agrármérnök. Egyetemi Lovastanár - Állatorvostudományi Egyetem. Ízig-vérig tenyésztő.
A teljes honi lovaséletünk érdekeit, a közjó szolgálatát tartotta küldetésének.
Példát adott. Hivatástudatra, szakmaszeretetre, a tenyésztőművészet részleteinek megismerésére tanította a fiatalokat. Ha egyáltalán volt olyan a lovak körül, amit nem ismert, azt nem is érdemes tudni.

1984-ben, a felülmúlhatatlan sikert hozó VII. Négyesfogathajtó Világbajnokság idején érkezett Szilvásváradra. A kereken három és fél évtized alatt a gyakornoktól kezdve végig járta a szakmai lépcsőfokokat és jutott el az igazgatói hivatásáig. Egyik fő megbízatásaként az erdőgazdasági státuszból mezőgazdasági – ménesgazdasági üzemmé szervezte a vállalatot (1997). Sikeresen teljesítette alapvető feladatát, a lipicai fajta génmegőrzését és genealógiai vonalainak fenntartását, gazdagítását.

Amit fő céljának tartott, az ma valóság: az állami támogatásból épített, 2018-ban átadott, nemzetközi léptékű Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont lovas szakmai munkáinak irányítása, nemzetközi színvonalú programjainak szervezése életművének kiemelkedő állomása.

Tenyésztési sikerét mutatja és 2004-ben szenzációként hatott, hogy a magyar tenyésztésű Siglavy Capriola mént a Bécsi Spanyol Lovasiskolában állították fel. A Favory XXVII. törzsmén pedig Európa Champion.
A nagydíjas lovak sora jelzi – és ezt mindig hangsúlyozta – a munkatársaival közösen elért tenyésztői sikereit, - Az Év Tenyésztője, 2013 a Magyar Lóért Díj 2017. Meghatározó munkássága nyomán a lipicai ló ismét reneszánszát éli.
Jelentős szerepvállalásával a lipicai lótenyésztést felvették a Szellemi Kulturális Örökség Magyarországi Nemzeti Jegyzékébe. Minden esély megvan rá, hogy felkerül az UNESCO Emberiség Szellemi Kulturális Örökségének Reprezentatív Listájára is.

Eredményes fogathajtó volt, tagja az 1999. évi Kecskeméti Kettesfogathajtó Világbajnokság válogatott keretének.
Szilvásvárad lokálpatriótája.

Fehér Károly