Magyar | English

Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad
Fajta története
Törzskancák
Törzsmének
Sportlovak
Szekciók
Ménesgazdaság
Lipicai
Gidrán
A fajta kialakulása

Lime-  jelentése hársfa, szlovénül lipa, lipovec vagy lipizza (ejtsd lipica).  A hársfát a szlávok az élet fájának tartják. Európában a legelterjedtebb fajtája a gyönyörű, dús lombkoronájú ezüst hárs (Tilia argentea), mely akár 1200 éves életkort és több méter törzsszélességet is elérheti. A hársfát már a pogány legendákban is bálványként imádták. Lombkoronája alatt a szlovének  vallásos szertartásokra gyűltek össze, ahol táncoltak és történeteket meséltek.

A falu közepén álló fát a település magjának tartották.  Egy a XV. század második feléből származó dokumentum bizonyítja, hogy egy Lokev közelében található kis falu előtt egy borászat állt, mellette egy kis hársfával (ún. lipica-val). Ezen a helyen gyűltek össze a falubeliek egy pohárka borra. A helybeliek szerint erről a fáról nevezték el a kis falut és az ott tenyésztett lovak is ezt a nevet hordozzák.

Bővebben...
 
A fajta Magyarországra kerülése
A magyarországi lipicai lótenyésztést az 1800-as évek elejétől számítjuk, amikor is Napóleon seregei elől menekítve Mezőhegyesre telepítették át a ménest Lipicáról.
A háborús veszélyek elmúltával – több mint hat év – nem tért valamennyi ló vissza Lipicára, hanem a közben felduzzadt létszám egy jó része – a mintegy 3000 egyéb lovat számláló – mezőhegyesi katonai ménesben maradt.
Bővebben...
 
Genealógiai vonalak

A lipicai ló mint tradicionális, zárt törzskönyves fajta fenntartásánál kiemelt jelentőségű a hagyomány tisztelet, illetve a jellemző – elsősorban küllemi – értékmérő tulajdonságok a kialakult genealógiai vonalak és kancacsaládok megőrzése továbbvitele. 

Bővebben...
 


Álláshirdetés - lovász

Az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad felvételt hirdet Marócpusztai Gidrán Ménesébe lovász munkakör betöltésére.

Követelmények:

- elhivatottság

- megbízhatóság

- rugalmasság

- pontosság

- együttműködés

- lovas tudás,- szakértelem

-precíz, hatékony munkavégzés

-alkalmazkodóképesség

Előnyt jelent:

- B+E kat. jogosítvány

- lótenyésztésben,- sportban szerzett gyakorlat

A dolgozó bérezése a közalkalmazotti bértábla szerint történik.

Munkavégzés helye: 8617 Kőröshegy-Marócpuszta (Siófoktól 20 km-re)

Érdeklődni lehet: Volentics Bálint mb. ágazatvezető (30/436-2367)

Önéletrajzokat az alábbi e-mail címre várjuk: volentics.balint@gmail.com

Aktualitások