Fogathajtó Legendák találkozója - 2019. Domonyvölgy

2019. november 3.

Emlékeket idézni, nosztalgiázni, előre tekinteni, jobbitó javaslatokat ajánlani fogatsportunk további boldogulásához.

Ezekkel a célokkal hívták, várták, látták vendégül a a 21-szcres világbajnok Lázár-testvérek, Vilmos és Zoltán az aranykovács versenyzőtársakat, valamint az őket sikerhez segítő, támogató lovasbarátaikat az edzőket, a szövetségi kapitányokat és szakág vezetőket a festői domonyvölgyi Lázár Lovasparkba.

Lázár Vilmos és Lázár Zoltán, Lázár lovaspark | Foto: lazarlovaspark.huLázár Vilmos és Lázár Zoltán, Lázár lovaspark | Foto: lazarlovaspark.hu

 

Fogathajtó Legendák találkozója - 2019. Domonyvölgy | Fotó: nemzetisport.huFogathajtó Legendák találkozója - 2019. Domonyvölgy | Fotó: nemzetisport.hu

Jöttek örömmel, szerényen, várakozással, a viszontlátás örömével. Magukkal hozták, mintegy 35 világ- és Európa- bajnoki aranyérmüket.

Az e napokban 100 éve született Abonyi Imre, "a hajtókirály", a fogathajtóikat aranyútra vezető Dr. Váradi Jenő Szövetségi kapitány, Papp József, Bálint Mihály és Dallos Andor az égi fogatpályáról fogadta el a meghívást.

Érkezett és köszönte a lélekmelengető Ötletet,
Bárdos György, ötszörös világ-és négyszeres Európa-bajnokunk; Juhász László, kétszeres világbajnokunk, Dobrovitz József világbajnokunk, Muity Ferenc, háromszoros Európa-bajnokunk.

A kettesfogathajtó hírességek közül eljött a kétszeres világhajtó Nyúl Zoltán, továbbá Szegedi Gábor világbajnok.

Ott voltak a többszörös fiatal világbajnokaink,
Hölle Martin, If j. Dobrovizt József, Osztertág Kristóf.

Bakra ültek, hajtottak, nem időre, nem a hibapontok ellen-csak úgy mindannyiunk örömére, de a győzni akarás, a szárak könnyed, zseniális kezelése most is a génjeikben van, tanítani való.

A hajtás közben ment a „zrika":

"Nem jó a húzóvonalad.
Rosszul kezeled a szárat, az ostort.
Az állítás, a hajlítás, az elengedettség jobb is lehetne."- jöttek az utasítások, harsány nevetés közben röpködtek aszakkifejezések.

Gondolatban megsimogatták világbajnok lovaikat: Alit, Bellát, Bihart, Konvit, Köröst, Magisztert, Menüetett, Mítoszt, Ramit és Újságírót.
Kitöltötték a lovas TOTTÓ-t, lovasélctünk kéréseiben is otthon voltak.
Vigadtak, ment a sztorizás, kitűnően érezték magukat, ahogy egy jó családhoz illik- és emlékeztek, például Fülöp Herceg, a Nemzetközi Lovasszövetség köztiszteletben álló egykori elnökének elismerő szavaira,
„A nemzetközi fogathajtó sportban Magyarország mindig úttörő szerepet vállalt."

Szavainak igazát jelzi, hogy hazánk eddig 14 Foghajtó világ, 3 Európa- bajnokságot, 13 Lovas világkupát rendezett általános szakmai és közönségsikerrel.

Szóba került a következő nagy rendezvényünk, a 2021-ben öt lovas szakág Európa-bajnokságának leszünk házigazdái Budapesten.

Ez a megtisztelő nemzetközi elismerés országunknak, lovas hagyományainknak, verseny szervezőnk szakértelmének, szíves vendéglátásunknak és mindenekelőtt foghatóink párját ritkító teljesítményének szól.

A magyar fogathajtók az eddigi világ és Európa bajnokságon 105 érmet, köztük 48 aranyat nyertek!

Fehér Károly