Új Lovas- és Rendezvényközpont épül

2013. november 14.

A Kormány döntött a Nemzeti Lovas Programban meghatározott feladatokról, a kiemelt feladatok végrehajtásához szükséges intézkedésekről,

többek között az európai léptékű szilvásváradi Lovas- és Rendezvényközpont felépítéséről, szakmai alapokon nyugvó anyagi támogatásáról.

Új Lovas- és Rendezvényközpont épülÚj Lovas- és Rendezvényközpont terv

A komplex Nemzeti Lovas Program a lovas- és a lósport, a lovaskultúra, a lovasturizmus, a lótenyésztés és a lótartás feladatait, feltételrendszerét határozza meg. A végső cél az ágazat önfenntartó képességének kialakítása.

November 13.-án a Szilvásváradi Állami Ménesgazdaságban Dr. Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkáraMondok József a Magyar Lovassport Szövetség alelnöke, Dallos Andor az Állami Ménesgazdaság igazgatója, Szaniszló László Szilvásvárad polgármestere és Lázár Zoltán hétszeres fogathajtó világbajnok társaságában – a projektről tájékoztatta az egybegyűlt lovas szakembereket és a média képviselőit.

 A beruházás célja:
  • komplex rendezvényközpont kialakítása és működtetése;
  • nemzetközi színvonalú sport-, idegenforgalmi és kulturális szolgáltatásokat nyújtó infrastruktúra kiépítése;
  • a nemzeti kulturális örökségünk megismertetése, terjesztése, népszerűsítése;
  • a Szilvásváradra látogató hazai és külföldi vendégek kulturált fogadása, létszámuk növelése, tartózkodási idejük hosszabbítása;
  • a szezonalitás mérséklése.

A fejlesztés a Szilvásváradon meglévő kulturális- és lovasértékekre, természeti szépségekre, gasztronómiára és a méltán híres, évszázados hagyományokkal rendelkező lipicai ménesre támaszkodik.

A létesítményben helyet kap a három olimpiai szakág – a díjugratás, a díjlovaglás és a military – valamint a fogathajtás.

A Magyar Államkincstár az idei feladatok teljesítéséhez 181 millió forintot utalt át a Szilvásvárad Állami Ménesgazdaságnak; a folytatáshoz szükséges további 1 milliárd 470 millió forintot 2014-ben a Vidékfejlesztési Minisztériumban költségvetésében biztosítja.

Fehér Károly