Egri Zoltán Kiemelt Díjugrató Verseny - 2018

2018. november 9-11.

A Lovassport Vérkeringésében.
A Kiemett Díjugrató Versenyek helyszínei: Kaposvár, Lovasakadémia, Kecskemét, Pataki Ménes, Budapest Nemzett Lovarda, Hortobágy, Mátal Ménes, valamint a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont.

Fővédnök: SZOTYORI NAGY Kristóf, a Magyar Lovas Szövetség alelnöke, a díjugrató Szakág elnöke
Főrendező: DALLOS Andor, igazgató Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad

Egri Zoltán Kiemelt Díjugrató Verseny - 2018. november 9-11.Egri Zoltán Kiemelt Díjugrató Verseny - 2018. november 9-11.

54 lovas, 86 ló, 21 egyesület, 29 versenyszám, 321 start.
A versenyen - többek között - indult Ifj. SZABÓ Gábor (Timpex Nyíregyháza LK) a legeredményesebb magyar díjugrató a bajnoki cím védője, kétszeres CSIO győztes, Világkupa döntős (USA, 218) valamint, Szivásváradon már versenyt nyert, a korábbi Grand Prix győztes válogatott Ifj. SZUHAI Gyula (Gyula Farm Miskolc LSC) SZOTYORI NAGY Kristóf (Prosper LK); ÁBRAHÁM Zsófia utánpótlás Champion és MÁRIÁS Sára fiatal lovas válogatott.

Egri Zoltán Emlékverseny. A fö versenyszám, 14 versenyzővel, 155 centiméter magas akadályokon, egyszeri összevetéssel, a fiatalok sikerével.

Eredmények

  1. BERKES Máté (27) CASALLO, Gyula Farm Miskolc LSC, CLARITON nevű lovával 4.
  2. KÖRTVÉLYESSY Péter (28) J-FOCUS, Heves SE
  3. ÁBRAHÁM Zsófia (21) PM DIAMANTINA, Túrkevei Város SE

Jövőépítési Központban az ifjúsági és az amatőr díjugratók.
Mindkét kategóriában a Prosper LK lovasai az élen.

Ifjúságiak

115 centiméteres akadályokon győztes - HEGEDŰS Adél Dóra, TIMPEX GONDOLA Prosper LK

110 centiméteres akadályokon győztes - KISGERGELY Kata Csenge, ACHILLEUS, Dösgyóri Lovas SE és VINCZE Imre, CONRAD (BOGNÁR KONRÁD) DHF SE Hajdúböszörmény

Amatőrök

KONECSNI Boglárka mesterhármasa, a Prosper LK versenyzője GOYA nyergében mindhárom versenyszámot nyerte. (Kétszer 110, illetve a 115 centiméteres akadályokon)

Nyilatkozatok - első kézből

SZOTYORI NAGY Kristóf
A szakszerű bemelegítés a sikeres versenyzés alapfettétele. A szilvásváradihoz hasonló méretű és minőségű, fedeles melegítőpálya az országban sehol nincs. A versenypálya talaja kiváló, rugalmas, nem méty, nem csúszik. A szervezés profiszintű. A hozzáértő szervezőgárda gyors, pontos, részletekre is figyel, a napirend szem előtt tartásával dolgozik.
A júniusi Grand Prix tesztversenyen és a mostani kiemelt djugrató versenyen, 63 egyesületből 122 versenyzői 223 ló állt starthoz. A sokat látott tapasztalt versenyzők véleménye alapján kijelenthető a Szilvásváradi Lipicai Lavasközpont nemzetközi díjugrató versenyek rendezésére alkalmas.
A 2019. évi versenynaptárunkat mindezek figyelembevételével szerkesztjük.
Szilvásvárad visszatért a lovaséletünk vérkeringésébe.

Ifj. SZABÓ Gábor
Mindkét rangos szilvásváradi versenyen - a Grand Pnx és a mostanin - startoltam, szívesen jövök ide. A talaj, a világítás, az infrastruktúra, a szervezőgárda a varázslatos környezet nemzetközi
színvonalú. Még több versenyt kellene itt rendezni, mert - az országos kisugárzáson túl - a térség lovassportjára is kedvezően hatna, a djugratás népszerűsítését segítené.

DALLOS Andor
Építkezés közben nyolc versenyt rendeztünk Három-három díjugrató - a köztük a rangos Grand Prix és Kiemelt Díjugrató verseny - és díjlovas, valamint két fogatverseny szerepelt a programunkban. A pályákat és az infrastruktúrát közel félszáz versenyzővel és lóval teszteltük. Számunkra a legfontosabb, útbaigazító mérce, a gyakorló lovasok tapasztalata, jobbító
javaslata véleménye Ezek szerint a verseny feltételei összességében jók, versenyről, versenyre javultak.

Külön öröm, hogy egybehangzó vélemények szerint rendezőgárdánk jelesre vizsgázott, "felkészültek, a részletekre is figyelnek, gyorsan reagálnak. Látszik, hogy a szilvásváradi csapat akarja a sikert"- így az elismerés.

Edzőtábor, lovaskurzus, lóárverés, lovas show-műsorok, a Nemzetközi Lipicai Szövetség Kongresszusa a lovasstadion avatása tett ház előtt közel hatezer nézővel dr Nagy István agrárminiszter elismerő bátorító szavaival.

Mindezek a nemzetközi léptékű Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont első évében történtek. Az alapokat leraktuk. A folytatás lesz még jobb is!

A versenyzők, a szervezők és a nézők Egri Zoltánra (1942-2013) emlékeztek.

Agrármérnök, a lótudományok polihisztora Tenyésztett félvér, telivér, lipicai lovat.
Irányított fajtaegyesületet, szervezett sportkipróbálást. Nemzetközi fogatbíró.

Több szakágban eredményes versenyző Derby- és Hármas Korona nyerő telivérek és OMÉK-Nagydíjas, lipicai lovak tenyésztője.

Itthon és külföldön sok ló startolt Egri művészi igényű, hobbyból készíteti szerszámaiban.
Kereken egy évtizedig üzemvezető, a lótenyésztést és a növénytermesztést irányította a Ménesgazdaságban.

Az 1984. évi fogathajtó világbajnokság szervezésének kulcsembere.
A rendszerváltás után, 12 évig a község polgármestere Szilvásváradi lokálpatrióta.
Sok fényű egyéniség. Szárnyalt, lelkesedett, alkotott, ütközött. Igazolt eredményeivel szerzett barátokat követőket és sértett kritikusokat.

Szilvásvárad végérvényesen felkerült a lovasélet térképére.

Fehér Károly

Eredeti cikkek itt és itt tekinhető meg.