Nemzetközi Díjugrató verseny - LEÍRÁS

2021. július 01-04.

masters logoAz Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad a világ második legnagyobb ménese, mely a lipicai fajta tenyésztéséért felelős. A fajta számtalan világhírű egyedét tenyésztette ki a gazdaság 1952-es megalapítása óta. A tenyésztés mellett számos nemzetközi lovassport versenyt rendezett a múltban, melyet világszinten is nyomon követtek, köztük az 1984-es négyesfogathajtó világbajnokságot is. Története azonban sokkal korábbra nyúlik vissza, ugyanis a régészek a lovaspálya helyén 3000 esztendős bronzkori lovas szobrokat találtak.

A világszínvonalú Lipicai Lovasközpont arénájában 2021 nyarán először kerül megrendezésre nemzetközi szintű díjiugrató verseny a Szilvásvárad Masters versenysorozat keretében. A lovasközpont a nemzetközi lovasélet azon kevés versenypályájának egyike, mely minden lovassport szakágat egy helyen tud kiszolgálni.

Stadionja 6500 néző befogadására alkalmas. Európa egyik legnagyobb területű négyévszakos talajjal rendelkező versenypályája és melegítőpályája fogadja a versenyzőket.

A festői környezetben, a Bükk kapujában található versenyhelyszín nagy népszerűségnek örvend: hazai szinten rekordszámú nevezéssel zárt számos verseny a 2020-as szezonban. Szilvásvárad és a vidéki Magyarország történelmében az első 100 ezer Euró feletti összdíjazású nemzetközi díjugrató verseny, amely megnyitja kapuit a világ díjugratói előtt háromcsillagos szinten.

A lipicai lovasközpont készen áll, hogy pályáján a díjugratók között is legendák szülessenek.

Ilyen még nem volt Szilvásváradon!

Csütörtöktől vasárnapig Magyarország egyik legszebb helyén a Bükk-hegység lábánál Szilvásváradon rendezik a Szilvásvárad Masters nemzetközi díjugrató versenyt. A Lipicai lovas stadion most igazán nehéz feladatot kap, hiszen húsz nemzet lovasa 256 lóval Magyarországon kimagaslónak számító, több mint 140.000 Euró összdíjazásért száll nyeregbe. A verseny Nemzetközi Lovas Szövetség felé is egy igazi nagy kihívás, hiszen a 2024-ben megkapott négyesfogathajtó világbajnokság és a megpályázott utánpótlás díjugrató Európa-bajnokságok miatt a régebben ismert majd a jelenkorban újraéledt lovas helyszín most kerül ismét igazán először Európa lovassportjának szeme elé.

A versenyen háromcsillagos kategóriában, három Longines világranglista pontot adó versenyszámot írtak ki. A nagydíj vasárnap 51.000 Eurós pénzdíjért, 150 cm-es akadályokon kerül megrendezésre. A Lipicai stadion adottságait kihasználva két versenyszámot is a Magyarországon ritka, kiváló minőségű villanyfényben fogják megrendezni. A versenyen helyet kapnak a legjobb gyerek, ifjúsági, U25-ös lovasok, a fiatal lovak és az amatőrök is. A versenybíróság elnöke Schlezák Melinda, a külföldi bíró a cseh, Radovan Salek, a versenypályákat Erdélyi Magdolna fogja építeni.

A verseny alatt szombaton délutáni, majd éjszakai lovasshow is várja az érdeklődőket.

A versenyről élő közvetítés: Állami Ménesgazdaság Facebook

A nagydíjról a Digi Sport felvételről közvetítést ad.

Start-és eredménylisták ide kattintva.