Kisegítő lehetőségek

Ugrás a tartalomra

INEOS FEI Négyesfogathajtó Világbajnokság

Közzétéve:
INEOS FEI Négyesfogathajtó Világbajnokság

Szilvásvárad, 2024. szeptember 4-8.

FEI Driving World Championship 2024 new logoAz elmúlt generációk fogathajtó sikerei ellenére Szilvásvárad utoljára 1984-ben rendezhetett négyesfogathajtó világbajnokságot. A beruházásnak, a magyar fogathajtó kultúrának és a leírt eredményeknek köszönhetően a Nemzetközi Lovassport Szövetség 2024-re Szilvásváradnak ítélte meg a négyesfogathajtó világbajnokság rendezésének jogát. Az időpont nem véletlen, ugyanis a világ lovassportja idén ünnepli a legendás 1984-es szilvásváradi bajnokság jubileumát, ahol mind a csapat dobogó tetején, mind az egyéni dobogó mindhárom fokán magyar hajtó állhatott. Az ország összefogásának hála a lovassporton kívül a települést és a környéket is máig tartó fejlődési pályára állította a legendás szervezési sikerrel is zárult verseny.

A verseny helyszíne a 2018-ban átadott kiemelt kormány beruházásként kezelt Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont, ahol az  elmúlt években több ezer ló, több mint 30 nemzetet képviselve érkezett a Szalajka-völgybe, öt lovassport szakágat magába foglalva, így kijelenthetjük, hogy a létesítmény Közép-Európa és a világ lovassportjának egyik zászlóshajójává vált. Emellett az egyetemes lovaskultúra történetében először került be egy adott lófajta tenyésztése az UNESCO szellemi kulturális örökségének listájára a Szilvásváradon tenyésztett lipicai fajtának köszönhetően.

A rendezvény sikereiből 2024-ben a magyar lovassport mellett szintén több százezer ember profitálhat, és ahogyan az történt a múltban is, ismét generációk életútjára lehet pozitív hatással. 2024. szeptember 4-8. között több, mint 250 ló 50 fogattal, a világ megannyi földrészét képviselve érkezik Szilvásváradra, így az eseményt világszerte milliók fogják követni.

A fogathajtó szakág hazánkban a legnagyobb népszerűségnek örvendő lovassport, amely három versenyszámból áll, melyek közül a szombati napon megrendezésre kerülő maratonhajtás vonzza a legtöbb látogatót. A festői környezetben a Diós-völgyben található pályán több tízezer néző szurkol a hajtóknak és lovaiknak. Az élő közvetítéseknek köszönhetően az online térben a világ minden tájáról követhetik versenyeinket és részesei lehetnek a történelmi világbajnokság sikereinek.

Cseri Dávid, igazgató
Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad

 

A 2024. évi szilvásváradi INEOS FEI Négyesfogathajtó Világbajnokságra történt sikeres magyar pályázat eredményeként, a Nemzetközi Lovas Szövetséggel kötött rendezési szerződés alapján a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Nonprofit Zrt. készíti elő és látja el a sportesemény rendezési feladatait a Magyar Lovassport Szövetség sportszakmai közreműködésével. Az eseményhez az infrastruktúrát az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad biztosítja.

 

A világbajnokságra jegyeket a Jegymester oldalán lehet vásárolni.

Bővebb információ az esemény Facebook oldalán található.

TÉRKÉPEK

A Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont szektortérképe itt található.

A világesemény információs térképe itt található.

A maratonhajtás helyszíne itt található.

ONLINE közvetítés

A verseny ÉLŐ közvetítése itt található.

START- ÉS EREDMÉNYLISTA

A következő oldalon lehet követni a világbajnokság eredményeit:

a világbajnokság eredményeinek oldala

FOTÓGALÉRIA