Lovardaépítészet - A tervezéstől a megvalósulásig

2018. szeptember 19.

Az utóbbi években nem volt alkalmam sajnos a lovas építészeti cikksorozatomat folytatni, mert mindannyiunk legnagyobb örömére elindult több állami lovas létesítmény felújítása, átépítése melyek megvalósítása során a legkülönbözőbb szerepkörökben igyekeztem szaktudásommal segíteni a tervezési és kivitelezési munkálatokat.

Lovarda építési munkálatok - Lovas Nemzet - 2018. szeptember 19.Lovarda építési munkálatok - Lovas Nemzet - 2018. szeptember 19.

A mostani cikkem elsődleges apropója,a Szilvásvárad! Lipicai Lovasközpont átadása, amelyet 2018. augusztus 18-án ünnepélyes keret között „vett birtokba" a lovak iránt érdeklődő nagyközönség.

A tervezési időszakban, sokakban felvetődött a kérdés, hogyan lesz a 6500 fő befogadására alkalmas létesítmény megtöltve nézőkkel. Több lovasszakmai és turisztikai előtanulmány készült, mely rávilágított arra, hogy a tervezett beruházás turisztikai vonzáskörzetébe, Szilvásváradra évente közel 800.000 fő látogat el.

Kérdés az volt, hogy a kiugróan magas látogatószámból hány ember foga nézőtérre beülni. Az utóbbi években a hazai
közönség részéről jelentősen megnőtt az érdeklődés a megfelelő professzionális előkészítéssel és kommunikációval megrendezésre került szélesebb társadalmi réteget megszólító sportszakmáikig színvonalas, valamint a nagyközönség részére is az érdeklődést felkeltő lovas események iránt. A Szilvásváradon megtartott megnyitó ünnepség is visszaigazolta az előzetes várakozásokat. A közönség részére megnyitott összes szektorban elfogytak a jegyek. A 3 órás műsor alatt a gyermekek és a felnőttek egyaránt élénk figyelemmel követték a műsort, és hangos tapssal köszönték meg a fellépőknek a látványos és színvonalas programokat.

Lovas Nemzet - 2018. szeptemberi szám 1.Lovas Nemzet - 2018. szeptemberi szám 1.

Itt szeretném megköszönni a közönségnek, hogy nem csak a látványosságoknak örültek együtt, hanem az ünnepség elején Sasvári Sándor színművésszel a nemzeti himnuszunkat is együtt énekelték, ezáltal leróva tiszteletüket Nemzetünk és Ország- építőink előtt.

Építészeti beszámolómat nem véletlenül kezdtem a megnyitóünnepség eseményének méltatásával, hiszen egy épület addig csak kő, tégla és beton, amíg nem költözik bele élet. Egy stadion akkor van „készen“ és tündököl teljes fényében, amikor az utolsó néző is leült a nézőtérre és a konferanszié köszönti a fellépőket, versenyzőket. Építhetünk bármilyen stílusú és méretű épületet, ha az napról napra, hétről hétre nem telik meg lélekkel, akkor egy rideg tér lesz csupán. A megnyitó alkalmával bebizonyították a szervezők és a lovak iránt érdeklődő magyar emberek, akik a lelátó soraiban ültek, hogy Szilvásváradon ismét meg tudják tölteni a nézőteret. Az arénában több ezer csillogó szempár örült a lovak és a lovasok által nyújtott felemelő élménynek.

Építészként azt gondolom, hogy egy épület akkor jó, ha az professzionálisan működik, és arra használják, amire azt a tervezőasztalon megálmodták. A tervezőknek nem csak az építőelem egymásra építését kell megtervezni, az esztétikával foglalkozni, hanem azt is. hogy a létesítmény jól funkcionáljon, gazdaságosan üzemeltethető és hosszú élettartalmú legyen. Sokan nem tudják, hogy egy épület teljes életciklusára vetített költségének közel 30%-a csak a beruházási összeg,a többi 70% az a fenntartási és üzemeltetési költség, tehát nagy felelősséget jelent az, hogy milyen módon történik egy létesítmény életútjának indítása és annak fenntartása.

A szilvásváradi multifunkcionális komplex lovas központ is egy ipari gépezet, melynek a motorja a hazai lovas iparágazat. Ezért a tervezők részére komoly feladatot jelent, a forma, az anyaghasználat, a funkció, a költségek, a fenntarthatóság, a környezetbe illesztés, a kivitelezhetőség és a jogszabályi keretek között a legjobbat alkotni. A tervezés menete egy állandó mérlegelési folyamat, melynek során kompromisszumok sora születik. Tehát az elkészült épületkomplexumot nem szabad egyoldalúan szubjektív nézőpontból csak egy szempont szerint értékelni Meg kell köszönnünk minden, a fejlesztésben közreműködőnek, hogy egy új távoli perspektívába mutató nemzetközi szintű lovaslétesítményt kapott a lovaságazat. Most a lovasszakmán a sor, hogy összefogásával minél több alkalommal vonzza be a nézőket a lelátó sorai közé, ezzel népszerűsítve és ismét magasra emelve a hazai lovaságazatot.

Lovas Nemzet - 2018. szeptemberi szám 2.Lovas Nemzet - 2018. szeptemberi szám 2.Visszakanyarodva az építészeti szakmai részhez engedjék meg. hogy pár érdekes műszaki adatot megosszak a kedves olvasókkal. A telek, melyre az épület elhelyezésre került, a stadion két átellenes oldalán közel 5.5m-t emelkedik. Ez két emelet magasságot jelent. A versenypálya talajszintje az eredeti terephez képest még lesüllyesztésre került. Tehát a stadion a műszaki és környezeti adottságokhoz igazítva a legnagyobb mértékben minden oldalról jelentősen be lett süllyesztve a terepbe. Az épület kívülről látható tömege a domborzatba illesztésnek köszönhetően jelentősen kisebb, a sík terepre épült hasonló befogadó képességű stadionokhoz képest. Az épület kívülről a visszafogott anyag, szín és formakezelésével, a stadionoknál megszokott kortárs indusztriális megjelenést igyekezett, amennyire lehetett a település léptékéhez igazítani.

A központi stadion 6500 fő befogadóképességű részben fedett lelátóval épült, kiegészítve panoráma étteremmel és terasszal. A küzdőtér 80m x 120m azaz 9600m2 alapterületű OTTO rendszerű perforált gumilemezes talajjal épült.

A Riói Olimpia és a Kentucky Lovas Világjáték talajrendszerével azonos talajszerkezetből, több mint 2,1 hektár épült a bemelegítő pályák és a fedett lovardák
talaját is beleszámítva. A homok alatt levő gumilapok korszerű vízmegtartó tálcákkal rendelkeznek. így összesen 85.500 liter vizet tárolnak el, és ennek köszönhetően nedvesen tartják alulról a talajt. A taposóréteg jó vízelvezetésű és a 40% ütéscsillapításának köszönhetően jelentősen csökkenti a lovak lábát érő terhelést. A stadion a legmodernebb HD minőségű TV közvetítéshez szükséges világítástechnikával és hangtechnikával van felszerelve. A fedett és a kültéri lovardában egyaránt óriáskivetítők kerültek beépítésre, így nem kell minden rendezvényre ledfalat bérelni. A stadionban a nézők és a lovak biztonságát szolgáló korszerű 200fm hosszú műanyag lambrin épült. Ez hazánkban egyedülálló. A nagy
ütésállóságú, víz és UV álló műanyag lambrinborítás nem igényel karbantartást, és hosszú élet tartalmú. A fedett lovardákba DIAMOND SYSTEM rendszerű ütésálló biztonsági tükrük kerültek.

A pályák mellett korszerű nagy befogadóképességű kamionparkoló, valamint 242db mobilbox telepítése előkészített, a szükséges infrastruktúrával ellátott
multifunkcionális rendezvénytér készült.
A projekt során a település szélétől karámrendszer és felvonulási út épült a menés stadionba való biztonságos behajtása érdekében, a fedett lovardákhoz kapcsolódóan pedig új korszerű istálló.
A pályák mellet felújításra, bővítésre került a versenyiroda és a régi faszerkezetes zsűritorony. A beruházás keretében jelentős közműfejlesztések történtek.

A két új fedett lovarda és a 3 új kültéri lovaspálya a hozzá tartozó infrastruktúrával a FEI előírásainak megfelelően valósult meg, így alkalmas Világversenyek lebonyolítására. A fedett lovarda és a kültéri stadion a talaj megfelelő takarását követően alkalmas más sportágak versenyszámainak, továbbá kulturális és egyéb tömegrendezvények lebonyolítására.

Tasnádi Gábor
építészmérnök PannonExpert Kft.

Forrás: Lovas Nemzet - 2018. szeptemberi szám