SZPONZORÁCIÓS FELHÍVÁS

SZILVÁSVÁRAD MASTERS
Nemzetközi Díjugrató verseny

2024. május 08-12. - Lipicai lovasközpont

Szilvasvarad masters dijugrato verseny 2024 majus 08 12 kiadvany boritoA 2021-ben megálmodott Szilvásvárad Masters versenysorozat három lovassport szakágat fog össze: a fogathajtás és a díjlovaglás mellett nagy hangsúlyt fektetve a díjugratásra. A sorozat célja, hogy Szilvásváradot ismét bekapcsolja a világ lovassport vérkeringésébe.
Az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad a világ második legnagyobb ménese, mely a lipicai fajta tenyésztéséért felelős. A fajta számtalan világhírű egyedét tenyésztette ki a gazdaság 1952-es megalapítása óta. Története azonban sokkal korábbra nyúlik vissza, ugyanis a régészek a lovaspálya helyén 3000 esztendős bronzkori lovas szobrokat találtak.
Lipicai lovainkkal versenyzőink fogathajtásban és díjlovaglásban nemzetközi szinten is eredményesen versenyeznek: a 2021 óta több Európa- és világbajnokságon indultak négyesfogataink ifj. Galbács Ferenc és Váczi István felkészítésében. Díjlovaglásban Mikó Tamás és Maestoso XXXIII-31 eredményesen versenyzik nagydíj szinten díjlovaglásban. Marschall István és Conversano XXVIII-2 Konyak a 2023-ban képviselte hazánkat a Fiatal Lovas Európa-Bajnokságon, amelyre még korábban nem volt példa: először szerepelhetett szilvásváradi lipicai ló olimpiai szakág kontinensviadalán.

A Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont Közép-Európa egyik legszínvonalasabb versenyhelyszíne, amely beruházás a Kincsem Nemzeti Lovas Program keretében valósult meg. Szilvásvárad nagy hagyományokkal rendelkező versenyhelyszín, ennek megkiemelkedőbb példája az 1984-es Négyesfogathajtó Világbajnokság volt. A kor előrehaladtával az igények megváltoztak, így 2012-ben döntés született a lovaspálya felújításáról: egy minden szakág igényeinek megfelelő, nemzetközi színvonalú versenyhelyszín létrehozásáról döntöttek.
A lovasközpont fedeles lovardája 2016, a stadion 2018-ban nyitotta meg kapuit, és várja a versenyzőket minden szakágból. Évről évre növekvő tendenciát mutat a versenyzők valamint a megrendezett versenyek száma is.

2023-ban harmadik alkalommal került megrendezésre a Szilvásvárad Masters nemzetközi versenysorozat, mely évről évre igazolja, hogy a Lipicai Lovasközpont meghatározó helyet foglal el Európa lovassportjának térképén. A fogathajtó és díjugrató világkupa fordulókra több mint félezer ló érkezett, több mint 30 nemzetet képviselve. A díjugrató világkupa forduló ez esetben a párizsi olimpiára minősítő pontokat adó versenyszámmal is gazdagodott.
A médiában való jelenlétünk tovább erősödött, az MTVA csatornái mellett a TV2 televízió is rendszeresen számolt be a Ménesgazdaság eredményeiről, programjairól. A közösségi médiánk oldalai Magyarország legnépszerűbb lovakkal foglalkozó fórumai közé került több milliós havi megtekintéseivel, Európa szerte. A 2024-es jubileumi Négyesfogathajtó Világbajnokság előkészítésével az eddiginél is több médiamegjelenés várható.

 

 

Cseri Dávid, igazgató
Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad

 

pdf file